Skadedyr

Rotter

Rotte.

Hvis du opdager rotter i din have, er det vigtigt at huske, at du ikke selv skal begynde en kamp mod rotterne. Ifølge loven skal man anmelde problemet til kommunen. Anmeld rotter

Rottebekæmpelse skal foretages af autoriserede rottebekæmpere, da det er dem, der har forstand på rotter.

Husk, at der ikke er grund til panik, hvis man har rotter på sin ejendom. Første skridt er at få anmeldt problemet, så en professionel rottebekæmper kan blive tilkaldt. Derefter er det oftest et spørgsmål om tid, før rotterne er forsvundet.

Ifølge bekendtgørelse om bekæmpelse af rotter med videre, så er det ejeren af fast ejendom, altså dig som havelejer, der har pligt til at sikre og renholde ejendommen, så rotternes levemuligheder begrænses mest muligt.

Her nederst på siden kan du hente forskellige foldere* om sikring mod rotter.

For den enkelte er det ”gratis” at få udført bekæmpelse af rotter i Danmark. Udgifterne dækkes via kommuneskatten eller et gebyr opkrævet via ejendomsskatterne.

Dræbersnegl – iberiske skovsnegl.

Billedresultat for dræbersnegle
Dræbersnegle.

Den iberiske skovsnegl er siden 1997 blevet et stigende problem for mange haveejere, fordi den raserer både prydplanterne og køkkenhaven. Der er desuden fare for, at den fortrænger den sorte skovsnegl, og dermed forrykker balancen i den danske natur.

Den iberiske skovsnegl har ingen direkte effekt på menneskers sundhed. Undgå dog at spise grøntsager med snegleslim, som kan indeholde E coli bakterier.

De fleste snegle gør ingen skade, og de bør ikke bekæmpes.

Ved hjælp af sneglenøglen på Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde ud, hvilken slags snegle du har i din have. Du kan også finde gode råd om forebyggelse og bekæmpelse af den iberiske skovsnegl.

Udryddelse af dræbersnegle

Sådan gør du:

  • Det er nemmest at finde og indsamle sneglene, når det er fugtigt.
  • Du kan indsamle sneglene i en beholder og overhælde dem med rigelige mængder kogende vand.
  • Du kan klippe/hakke sneglene over med en saks eller spade. Du bør klippe/hakke lige omkring åndehullet, for at sikre at sneglen dør hurtigt.
  • Du skal enten bruge døde snegle aktivt som lokkemad eller grave dem ned for at undgå, at de tiltrækker flere snegle.

Skovflåt og andre parasitter på dyr og mennesker.

Har dit husdyr fået parasitter eller skadedyr på sig, kan du spørge dyrlægen om råd og vejledning. På Den Danske Dyrlægeforenings hjemmeside kan du finde din nærmeste dyrlæge.

Du skal fjerne en skovflåt, så snart du opdager, den har sat sig fast. Brug en flåtfjerner eller en pincet, sørg for at få alle dele væk og vask derefter med sæbe. Efter ca. 24 timer er der en lille risiko for overførsel af bakterier. Du skal holde øje med dig selv eller dit barns velbefindende og særligt være opmærksom på hududslæt og influenzalignende symptomer. Gå til læge for at få behandling.

Vil du helt undgå at blive bidt af flåter, er det bedste forsvar lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser. Smøg evt. bukserne ned i strømperne. Flåten vil – med lidt held – tro, at den er havnet på et blad i stedet for et muligt måltid, og falde af.

Hvis du vil vide mere om flåter og flåtbid, kan du læse mere hos Miljøstyrelsen.

* Hent dokumenter.